כללי
פצעי לחץ שכיחים בקרב אוכלוסיות המרותקות למיטה לתקופות ארוכות, ולכן הם מאפיינים לרוב קשישים ובעלי מוגבלויות. הטיפול בפצעי לחץ הינו מורכב, ואף שהבעיה נפוצה במסגרות אשפוז רבות, בכללן בתי חולים ובתי אבות, עדיין רבים המטפלים המתייחסים לפצעים אלו ככרוניים וככאלו שאינם ברי טיפול, וחבל. מעבר ליכולת לטפל באופן נבון בפצעי לחץ, לעתים קרובות עד לסגירה מוחלטת של הפצע, חשוב להכיר גם את השיטות למניעה מראש של פצעים אלו, העשויה לחסוך סבל רב מעשרות אלפי חולים בכל שנה בישראל, בעיקר לאור העובדה כי שכיחות התופעה הוכפלה בעשור האחרון.
מהם פצעי לחץ?
פצעי לחץ נוצרים כאשר קיים לחץ על אזור בגוף, בגין משקל או משטח, המוביל לאספקת דם לקויה, להרס רקמות ואף לנמק. פצע הלחץ נמצא באזור שבו נפגעו אותן רקמות לאור דחיסה בין העצם לבין המשטח הקשיח (כדוגמת מזרן, כיסא, נעל).
פצעי לחץ מתפתחים מהר מאוד, לרוב תוך שעתיים בלבד, אך לוקח זמן רב יותר משמעותית לרפאם. התפתחות פצעי הלחץ תלויה במשתנים רבים, פנימיים וחיצוניים, ביניהם: עוצמת הלחץ, החיכוך, משך הזמן בו הופעל הלחץ, יכולת הרקמות לספוג לחץ, לחות, מצב העור, מצב תזונתי, משתנים אישיים ועוד.
מתי חלה החמרה בפצעי הלחץ?
היות והתפתחות פצעי הלחץ תלויה בגורמים שונים, עשויים אלו גם לתרום להחמרה של הפצעים, ובהתאם – למורכבות הטיפול בהם, אך חשוב לדעת שגם מקרים קשים אשר הוגדרו ככרוניים, ניתנים פעמים רבות לריפוי על ידי איש מקצוע מיומן.
להלן גורמים מרכזיים הקשורים להופעת פצעי לחץ:
אי שמירה על היגיינה: היעדר שליטה על הצרכים, או היגיינה לקויה מסיבות אחרות, מהווים זרז ישיר לפצעי לחץ ועשויים להחמיר אותם, לאור כך שהם מגבירים את הסיכוי לזיהום בקטריאלי. אלו עשויים גם לעכב את ההחלמה באם הם נמשכים במהלך הטיפול, ואף עשויים להוביל לסיבוכים, היות והפצעים שנוצרו מהווים אף הם מצע להתפתחות הבקטריות. חשוב מאוד כי איש המקצוע המטפל, ייקח משתנים אלו בחשבון מבעוד מועד.
תזונה לקויה: תת תזונה או כמות קלוריות שאינה מספקת לגוף, עשויים להוביל למחסור של חלבונים וברזל בגוף, אשר מהווים אף הם גורם לפצעי לחץ, ולהחמרתם בהמשך. חשוב לעשות כל מאמץ לשפר את התזונה, ככל הניתן, במהלך טיפול בפצעים, וכאמצעי למניעתם או הפחתת מורכבותם וסיבוכים אפשריים.
מגבלות פיזיות: באופן טבעי, כל מגבלה פיזית שאינה מאפשרת תזוזה עצמאית חופשית, מגבירה את הסיכוי לפצעי לחץ, ועשויה אף לתרום להחמרתם. בהתאם, מטופלים רבים הסובלים מנכות, חולים משותקים, מטופלים הסובלים מנוירופתיה (הנגרמת מסכרת וגורמת לחוסר תחושה), מי שהיו מחוסרי הכרה תקופה ארוכה, וכל חולה אשר שוכב זמן רב במיטה, מועדים יותר לפצעים אלו מאחרים. קיימת אפוא חשיבות מרובה להכרות עם הרקע האישי והרפואי של המטופל בטרם התחלת הטיפול ע"י איש המקצוע.
הטיפול בפצעי לחץ
טיפול יעיל בפצעי לחץ הינו אתגר מורכב, אך אפשרי באם מדובר באיש מקצוע מיומן הבקיא בכלל המשתנים אשר השפיעו על היווצרות הפצע, והעשויים להשפיע על סגירתו התקינה.
טיפול ביתי: ניתן בהחלט לטפל בפצעי לחץ בבית המטופל, ולעתים זהו גם המצב הרצוי, באם מתקיימים תנאים מתאימים. אין צורך לרוץ לבתי אבות או בתי חולים רק בגין הייאוש והבהלה מפצעי הלחץ, וראוי לבחון קודם טיפול אישי בסביבה מוכרת. במקרים אלו חשוב מאוד כי המטפלים המסורים בבית יזכו אף הם להדרכה נכונה, וכי יעברו ליווי מוסדר של איש מקצוע מיומן לבקרה ומעקב אודות ההתקדמות המבוקשת.
בחינת רקע רפואי. טיפול טוב יתחיל עם בחינת ההיסטוריה ומצבו הרפואי של המטופל, ובכלל זה בחינת המצב התזונתי, בעיקר רמות ברזל וחלבון, והבאת המטופל לצריכה קלורית מספקת, אשר הוכחה כמסייעת לטיפול בפצעי הלחץ באופן מהותי. מטפל מקצועי עשוי להפנות מטופל לדיאטנית באם הדבר רלוונטי ועשוי לסייע לריפוי. גם מניעת עישון, איזון הבקרה על כאב, בחינת תקינות נפח הדם וטיפול באנמיה, חשובים להגברת אספקת דם וחמצן לרקמה הזקוקה לטיפול, ויקדמו את ריפויה, באם יזוהו כראוי בשלב זה.
אבחון זיהומים. משתנה חשוב הוא אבחון זיהומים בפצע המצריכים טיפול אנטיביוטי. מטפל מיומן יידע לאבחן על פי קריטריונים ומדדים ברורים האם הפצע מזוהם. פעמים רבות הפצע אינו מזוהם, ובכל זאת לא זכה לתנאים אופטימאליים אשר יסייעו להחלמתו. כך או כך, עין מיומנת תדע לזהות את המשתנים הרלוונטיים אשר עשויים להשפיע על הטיפול והצלחתו.
חבישה וטיפול. מרגע זה, הטיפול בפצע תלוי בעיקר בידע ובמיומנות של המטפל, היכול לשלב שימוש בחבישות מתקדמות יחד עם איזון בין חומרים מגוונים המותאמים למטופל, תוך שהוא מבצע הטרייה - ניקוי של הפצע באמצעות הסרת לכלוך ושכבות עור במטרה לחשוף רקמה בריאה ולזרז את תהליכי הריפוי.
הטרייה. תהליך ההטרייה הוא תהליך מורכב, הדורש אף הוא מיומנות רבה, היות וקיימים סוגים רבים של הטריות המתאימים למאפיינים שונים של פצעי לחץ. לעתים יש צורך בהטרייה אקטיבית, לאור רקמות נמק (נקרוטיות), ופעמים אחרות תאפשרנה משחות מיוחדות לגוף עצמו לבצע את ההטריה (הטרייה אוטוליטית), בהנחה ומערכת החיסון של המטופל איתנה. קיימות גם הטריות ביולוגיות, המתבצעות באמצעות רימות, הטריות מכאניות הדורשות כירורגיה ועוד. קריטי כי ההטרייה תותאם למצב המטופל, לרקע הרפואי שלו ולאופי הפצעים.
כל אלו יחד, תוך רגישות ייחודית למטופל, החש לעתים קרובות סבל רב, ואף מבוכה רבה על המראה והריחות הנוצרים מהפצעים, עשויים לייצר מצב מיטבי להחלמה עד לסגירה מלאה של הפצע.
חשוב לזכור כי היעדר טיפול בפצעי לחץ עשוי להיות מסוכן ואף הרה גורל, היות והזנחה עשויה לגרום לזיהום כללי בדם, לאנמיות, לנמקים, לפגיעה בכיס השתן ועוד.
דרגות פצעי לחץ
לפצעי לחץ יש דרגות הנקבעות על פי עומק הפצע ומעורבות רקמות העור בגוף. השכבה העליונה בעור קרויה אפידרמיס. מתחתיה נמצא העור עצמו הקרוי דרמיס, והמורכב משתי שכבות. השכבה התחתונה ביותר קרויה היפודרמיס / תת עור.
- פצע לחץ בדרגה 1 הינו פצע שטחי, המערב את שכבת העור העליונה בלבד (אפידרמיס).
- פצע לחץ בדרגה 2 הינו פצע בעובי חלקי, המערב כבר את השכבה העליונה והשכבה מתחתיה (אפידרמיס ודרמיס)
- פצע לחץ בדרגה 3 הינו פצע בעובי מלא, המערב את כל שכבות העור (אפידרמיס, דרמיס ותת עור)
- פצע לחץ בדרגה 4 הינו פצע בעובי מלא החורג מעבר לתת העור, והמערב כבר שריר או עצם (אפידרמיס, דרמיס, תת עור, ושריר ו/או מבנה גרמי (עצם))
מרפאת הפצע שלנו מתמחה בטיפול בפצעי לחץ מורכבים, עם הצלחה של מעל 90% בסגירת פצעים, גם כאלו שהוגדרו על ידי מטפלים אחרים כפצעים כרוניים שאינם ברי ריפוי. אנו מזמינים אתכם ליצור עמנו קשר על מנת שנוכל לסייע גם לכם, או לקרוב משפחה אהוב, לשפר את איכות החיים ולשוב לתפקוד תקין.
צרו עמנו קשר אישי לטלפון: 054-3532848 או השאירו לנו הודעה ונחזור אליכם בהקדם.