ניתוח קיסרי, המכונה גם 'לידת חתך', מהווה פתרון נפוץ ללידה נרתיקית רגילה בסיכון גבוה, או להפלה מלאכותית כאשר אין אלטרנטיבה פשוטה יותר, כדוגמת מקרים של הריון מחוץ לרחם. ניתוח קיסרי יכול להתבצע על ידי חיתוך אנכי במרכז הבטן, או באמצעות חתך רוחבי, הנפוץ יותר ברפואה המערבית כיום. זיהומים בחתך הניתוחי עשויים להופיע במהלך האשפוז ועד למספר שבועות לאחר ביצוע הניתוח. ניתן להפחית את הסיכוי לזיהום בחתך באמצעות שטיפתו היומיומית במים וסבון, והימנעות מלבישת בגדים צמודים.
מדוע מופיע זיהום לאחר ניתוח קיסרי?
זיהום בחתכי ניתוח קיסרי עשוי להופיע עקב הימצאותם של חיידקים בחתך הניתוחי, ויזוהה לרוב, עד מספר שבועות לאחר הניתוח, באמצעות הופעת סימנים של חום גבוה, תחושה של רגישות יתר בחתך הניתוחי, או כאבים עזים בבטן התחתונה. טיפול מתאים הינו חשוב וחיוני במקרים אלו, גם במטרה להפסיק את הכאבים, וגם על מנת למנוע סיבוכים.
משתנים שונים הקשורים למטופלת עשויים להגביר את הסיכון לזיהום בחתך הניתוחי, בכללם: מערכת חיסונית לקויה, נטילת סטרואידים לתקופה ממושכת, איבוד דם רב במהלך הניתוח, ניתוחים קיסריים קודמים, ועוד. עודף משקל או סוכרת, המאפיינים יולדות רבות, עשויים להגביר את הסיכוי לחתך אף הם.
סוג התפרים נמצא כקשור גם כן לסיכוי לזיהום. התפרים המומלצים, בהקשר זה, הם תפרים העשויים מהחומר המתכלה פוליקלונואיד, אשר נספג ביעילות גבוהה יותר בחתך הניתוחי. סיכות שדכן לשידוך התפר אינם אופציה אופטימאלית, ומחקרים מראים כי הסיכוי של תפרים מחוט ניילון לגרום לזיהום בחתך הניתוחי, הוא משמעותי.
מהם הסימנים לזיהום לאחר ניתוח קיסרי?
חשוב מאוד לגשת להתייעצות וקבלת סיוע מגורם רפואי עם הופעת אחד או יותר מהסימנים הבאים, לאחר מעבר של ניתוח קיסרי:
- כאבי בטן חזקים
- אודם ו/או נפיחות מסביב לפצע הניתוח
- כאב גובר מסביב לחתך הניתוחי, שלא נעלם
- הופעת חום גבוה
- כאבים בעת מתן שתן
- ריח חריף של הפרשות וגינליות
- דימום יתר עוצמתי ומהיר ו/או דימום הכולל גושי דם גדולים
- כאבי רגליים ו/או נפיחות ברגליים
אבחון וטיפול בזיהום לאחר ניתוח קיסרי
זיהומים בחתכי ניתוח קיסרי יופיעו כאמור, עד מספר שבועות מרגע השחרור מבית החולים, ולאבחון שלהם חשיבות רבה לטיפול מוצלח ומהיר. איש מקצוע מיומן יבחן את צורת הפצע, תהליך הריפוי של הפצע (צורה, צבע, הפרשות, איחוי, ריח, רגישות, דימום ועוד), נוכחות זיהום ובקטריה, וכן יערוך בירור לגבי משתנים אישיים ורפואיים נוספים של המטופלת.
בשלב זה קיימת חשיבות לזיהוי זיהום צלוליטי, היות וזה מצריך מתן אנטיביוטיקה כנגד החיידקים המאפיינים זיהום זה (סטפילוקוק וסטרפטוקוק), כחלק אינטגרלי מהטיפול.
אחד האתגרים המורכבים באיחוי של חתכים פתוחים ומזוהמים לאחר ניתוח קיסרי, הוא אי היכולת לבצע תפרים חוזרים לאותו חתך שהזדהם. לאור זאת, שימוש נכון ומותאם אישית במשחות וחבישות מתקדמות, באמצעות איש מקצוע מיומן, הוא קריטי לסגירה מוחלטת של הפצעים.