רגל סוכרתית היא כינוי לזיהום או כיב (פצע-פתוח) האחראים על הרס רקמות עמוקות בכף הרגל של חולה הסוכרת. חולי סוכרת רבים סובלים מרגל סוכרתית, המהווה גורם עיקרי לתחלואה, לאשפוז, לכריתת גפיים ולעתים אף לתמותה בקרב הסוכרתיים.
אף שפעמים רבות מתייחס הסגל הרפואי לרגל סוכרתית כמצב כרוני, שאינו בר ריפוי, ולכן גם ממליץ פעמים רבות על כריתה, חשוב לדעת כי קיימות דרכים רבות לטפל בפצעים וזיהומים אלו, ולעתים קרובות עד לריפוי מלא של הרגל ולסגירה מלאה של הפצעים. זאת ועוד, באמצעות מתן כלים ויצירת מודעות ניתן לפעול למניעת הזיהום או הכיב מלכתחילה, או לכל הפחות למנוע את הסתבכותו, ובכך להפחית באופן משמעותי את הצורך בכריתת גפיים בהמשך.
אחת הסיבות המרכזיות לכך שבחרנו להקים את המרפאה הייתה לסייע למטופלים להימנע מכריתות גפיים ומניתוחים מיותרים, ולספק להם אלטרנטיבה אמתית לריפוי, באמצעות אבחון נכון וטיפול מותאם אישית, אשר עשויים לשפר את איכות חייהם ולסייע להם להתמודד בהצלחה אל מול מצבים של חוסר אונים הנובעים מקשיים תפקודיים מהותיים.
מה גורם לרגל סוכרתית?
מחלת הסוכרת עשויה לגרום לנוירופתיה, מצב המתאפיין בחוסר תחושתיות כללי, גם לחום ולקור. לאור זאת, כאשר מופיעים פצעים בחולים אלו, עשויים לחלוף ימים רבים לפני שהמטופל כלל מרגיש או רואה שברגלו מתפתחים זיהומים ופצעים פתוחים, והיעדר המודעות לרוב יוביל להחמרה משמעותית במצב מאחר והמטופל המשיך לרוב בפעילות רגילה, כולל הליכה על הרגל הפגועה.
גורם מרכזי נוסף הקשור להיווצרות רגל סוכרתית ולאפשרויות לריפויה הוא מידת זרימת הדם לגפיים התחתונות. הגבלה באספקת הדם (איסכימיה), למשל בעקבות מחלת כלי דם פריפרית, עשוי להפחית באופן משמעותי את אספקת הדם ולהגביר את הפגיעה. מחלות כלי דם עשויות להיות מאופיינות באיסכמיה קלה או קשה, ונוירופתיה עשויה לגרום לאיסכמיה שקטה אשר לרוב תתבטא בצליעה בעת הליכה ובכאבים בעת מנוחה, לסירוגין.
רגל סוכרתית קשורה לגורמים נוספים, ומושפעת גם ממחלות רקע, כדוגמת: מחלות לב וכלי דם, יתר לחץ דם, סכרת לא מאוזנת ועוד. כאשר הנוירופתיה ו/או ההגבלה באספקת הדם, נוספים למחלות רקע הקשורות לכלי דם, תופיע רגל סוכרתית במצבי חומרה משתנים, בהתאם לחומרת הגורמים השונים.
מה חשוב לדעת?
סיכונים. פצע סכרתי ברגל מסכן את הגפה, וזיהום חמור עשוי להוות סכנת חיים. הזמן מהווה גורם חשוב העשוי למנוע כריתת גפיים ולעתים אף מוות, ולכן קיימת חשיבות מרובה להגיע לקבלת טיפול אצל איש מקצוע מיומן, ומיד. ככל שהמטופל יגיע מהר יותר לקבלת טיפול אצל מומחה לכף רגל סוכרתית, כך גדלים הסיכויים לסגירה של הפצע במהירות, ביעילות וללא סיבוכים נוספים.
מנגנון הפגיעה. רגל סוכרתית עשויה לגרום לשלושה סוגים של פגיעות:
- פגיעה מוטורית – הידלדלות שרירי הרגליים, שינויים במבנה העצם ועיוות של כף הרגל.
- פגיעה תחושתית (סנסורית) – היעדר תחושה של כאב על אף לחץ על כפות הרגליים.
- פגיעה אוטונומית – מנגנון ההזעה נפגע והעור הופך יבש וסדוק יותר, ולכן נוטה ל'שבירה' וכן נפגעים נימים בקצוות הרגליים, המקשים על חילוף חומרים וזרימה תקינה של דם.